Ujela me biljka!

img131

Rosulja (Drosera rotundifolia L.)
Fotografisano na Jabučkom ravništu, Stara planina, jun 2008.

Insektivorne (bubojedne) biljke su rasprostranjene na južnoj hemisferi, a u Evroaziji nalaze se samo tri vrste od kojih je i rosuljaDrosera rotundifolia L.

Njeno stablo je uspravno, zeljasto i crvenkasto, do 10 cm visoko. Koren je tanak i končast. Listovi su u obliku lopatice, a obodi gornje strane lista su prekriveni žlezdanim dlakama. Luče lepljivi i mirišljavi sok, koji privlači insekte. Kada sitni insekt, mrav na primer, stane na list, lisna ploča se savija uzdužno, preklopi i zarobi insekta. Biljka ga vari, izvlačeći potrebnu hranu iz njega. Kada se „najede“ list se otvori i vetar oduva praznu ljušturicu insekta. Rosulja se hrani bubicama, jer staništa na kojima živi su siromašna mineralnim materijama.

Sok se uočava kao sitne kapljice i odatle naziv rosulja, od grčke reči droseros – orošen, rosan.

Rosulja raste na tresavama belih mahovina. Pored Stare planine, na prostoru Jabučkog ravništa, živi u predelu Vlasine i Vlasinskog jezera. Njeno prisustvo obogaćuje biodiverzitet Srbije.

Pripada grupi ugroženih biljka Srbije i pod zaštitom je I stepenaZabranjeno je brаti i  sкupljati ovu biljku! Takođe su zaštićena i staništa na kojim raste, a aktivnost čoveka je tu prlično ograničena i kontrolisana.

O Virtuelna priroda

Radim kao profesorka biologije već deset godina i baš toliko vremena pokušavam da pobegnem iz škole. Jedino što mi uspevam je da pobegnem u prirodu i osvojim neki planinski vrh. Izuzetno poštujem tradijciju, zato redovno, svake godine (od 2001.) odlazim na Sajam knjiga u Beograd. Praznujem Fest od zadnje nedelje februara do prve nedelje marta. Obožavam Borislava Pekića...
Ovaj unos je objavljen pod Botanika, Uncategorized i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.